Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Captarea apei din rau, in curent liber

| Sfaturi utile | august 4, 2012

Un boiler tank in tank prezinta un sistem alcatuit dintr-un balon interior confectionat din otel ce nu oxideaza, in care este incalzita apa. Un boiler tank in tank are un ritm alert de functionare. Eficienta unui boiler tank in tank reiese din faptul ca incalzeste apa foarte repede. Un boiler tank in tank raspandeste caldura  intr-o incapere intr-un timp extrem de scurt.

Apa incalzita de acest dispozitiv poate proveni atat dintr-o sursa de suprafata cat si dintr-o sursa subterana. Captarea apei din rau, in curent liber, se aplica atunci cand in sectiunea  respectiva se asigura debitul necesar si inaltimea de apa necesara. Captarea se poate face cu o pompa submersibila , sorb, crib sau cheson in mal. Captarea cu sorb este o captare provizorie prin care se pot asigura debite  mici ; este ieftina si deci in caz de nevoie se poate reface deoarece se aplica pe cursurile de apa unde perioada de debite minime  este relativ lunga. Captarea cu crib se realizeaza in cazul debitelor medii. Cribul este o constructie de protectie  a sorbului si poate fi construit ca o constructie independenta  sau ca o constructie inglobata.

 

Cribul se aseaza pe talvegul apei, intr-o zona in care apa ajunge aproape de mal (mal concav), albia este stabila (daca nu este stabila se realizeaza constructii adecvate de stabilizare). Aria de captare efectiva a apei trebuie sa se afle la minimum 0,5 m sub nivelul apei astfel incat iarna stratul de gheata sa nu o blocheze ; totodata aria de captare trebuie sa fie  la minimum 0,5 m de fundul albiei pentru a nu capta aluviunile grosiere care sunt transportate pe fundul albiei in caz  de viitura. Marimea sorbului de intrare a apei se calculeaza astfel incat viteza de trecere sa nu depaseasca 0,2 m/s iar conducta de legatura la o viteza  de 1- 1,5 m/s. In cazul unor captari mai mari ( peste 50-100 l/s) din motive de siguranta se realizeaza doua criburi; acestea vor fi asezate la minimum 10-20 m intre ele ; in caz de avarie  se poate presupune ca nu se rup ambele constructii in aceeasi perioada. Executarea unor asemenea lucrari  se face la adapostul  unor lucrari provizorii numite  batardouri (se imprejmuieste zona de lucru cu o constructie stabila si relativ etansa ; dupa terminarea lucrarii aceasta se desfiinteaza). Captarea cu cheson in mal se aplica atunci cand : debitul captat este mare, nu este rationala realizarea unui crib  deoarece fundul albiei este instabil, nivelul apei este constant langa mal, albia este stabila in zona, albia majora nu permite realizarea unui batardou pentru perioada de executie.

 

Chesonul este o lucrare, de regula cilindrica, asezata stabil in mal (fundata la o adancime mai mare care nu poate fi spalata de apa – la ape mari – adancime numita adancimea de afuiere), care are deschideri protejate in zona apei. Ferestrele de intrare a apei asezate in vel putin doua nivele (un nivel sub nivelul minim al apei – activ in zona apelor mari, foarte tulburi si la partea de jos, la minimum 0,5 m peste fundul raului pentru a putea functiona in perioada de ape mici).  Chesonul  se lanseaza prin tehnica numita chesn cu aer comprimat. Lansarea in cheson presupune realizarea constructei de jos in sus si coborarea progresiva a acesteia prin saparea in interior. Sub greutatea proprie, constructia se afunda in pamant pana la cota de stabilizare.

Se toarma (sub  apa) radierul constructei si dupa aceea se poate goli chesonul de apa in vederea amenajarii interioare.  Lansarea chesonului poate sa fie libera (dupa tehnologia descrisa mai sus) sau cu aer comprimat (se poate consulta tehnica de specialitate).   Asigurarea unui grad ridicat de siguranta in functionare se face prin realizarea in acelasi cheson  a mai multor linii tehnologice; chesonul se imparte in compartimente cu functionare independenta (cel putin doua).

4avg.rating 50 votes.
Be Sociable, Share!

 

3,475 numar total de afisari, 1 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare