Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Grupul de pompare dintr-o statie de pompare

| Sfaturi utile | iulie 26, 2012

Pompele sunt principalele dispozitive dintr-o statie de pompare. Un grup de pompare asigura cantitatea de apa necesara la debitul dorit. Printre elementele din sfera instalatiilor de apa se numara si articulatiile. In cazul acestora, constructiv se cunosc  urmatoarele tipuri:  articulatii sferice, cardanice cu furca si tub flexibil, cardanice pe furca si burduf, cardanice pe pivot cu furca, cardanice pe cerc cu furtun de cauciuc, cu coturi mobile. Tipul cel mai frecvent utilizat este cel in varianta cardanica pe pivot cu doua placi de reazem cu anvelopa de cauciuc. 

Preluarea deplasarilor intre tronsonul  de conducta mobil  si tronsonul de conducta fix (de sprijin), se face prin intermediul lagarului, al pivotului, respectiv inelul cardanic interior si exterior. Legatura intre tronsoane  este asigurata prin furca cu brat si anvelope de cauciuc. Compensatorul este fixat pe fundatie de beton   sau corpul plutitor al navei.  Conductele de refulare  pozate deasupra terenului sprijina pe reazeme mobile de alunecare sau rostogolire, care au rolul  de a permite deplasari  logitudinale ale conductei  si de a prelua componenta normala a fortelor pe intreg traseul acesteia.  Cand conducta are diametrul mic se utilizeaza reazemul  de alunecare.  Conducta se sprijina pe reazemul  din beton, avand un bandaj metalic, ancorat  prin armatura. Pentru  a miscora coeficientul de frecare  si reduce uzura, conducta este prevazuta cu un bandaj metalic avand suprafata de alunecare bine prelucrata. La diametre mai mari, sunt utilizare reazemele de rostogolire  in diferite variante: cu cilindru rulant liber, cu cilindru rulant pe axa fixata in reazemul de beton, cu carucior  avand axa solidara cu conducta.  Le reazemul de rostogolire cu cilindru liber schitat conducta este prevazuta cu doua placi de reazem, rigidizate de acesta printr-un inel.

Deplasarile fata  de fundatia din beton armat  sunt preluate  de placa de reazem, solidara cu aceasta prin intermediul  cilindrului liber, la randu-i protejat prin  cutia de protectie. La trecerea conductelor prin peretii de zidarie  sau beton  ai statiilor de pompare  sau bazine de diferite tipuri, sunt necesare confectii adecvate, care realizaeza etansare corespunzatoare. Trecerea   se poate face rigida, folosind inele sudate de conducta si inglobate in zid la locul de trecere, sau mobila. Sistemul mobil permite  deplasari relative intre conducta si zidarie  iar etansarea  se asigura prin sistemul  clasic de presetupa  si garnituri de asbest. Datorita functionarii sezoniere, conductele prezinta coroziune accentuata pe partea interioara si ca urmare se vor lua masuri de protejare in timp. La conductele cu diametru mare, accesul in interior se face prin gauri de vizitare, dispuse echidistant  pe traseu la 50-100 m.  Cand conducta este pozata subteran, gurile sunt plasate catre generatoare inferioara, iar cand sunt pozate ingropat , acestea se practica pe generatoarea superioara, in camine din beton special amenajate. O gura  de vizitare  la conducte metalice ingropate se prezinta astfel: accesul in conducta se face  dupa inlaturarea capacului bazinului de beton, utilizand scara din otel rotund; odata desfacut  capacul gurii de vizitare si indepartat de pe corp, se detaseaza  si partea inferioara a gurii de vizitare, fiind prinsa prin niste nervuri.   Solutia realizata astfel asigura   continuitatea scurgerii  si diminueaza pierderile de sarcina.  Mai multe pompe formeaza un grup de pompare. Exista numeroase tipuri de pompe; in functie de model, structura constructiva  variaza domeniul de aplicabilitate al fiecareia. Un grup de pompare este folosit acolo unde o singura pompa nu reuseste sa faca fata solicitarilor, acolo unde consumul de apa este ridicat. Exista edificii inalte; apa nu circula cu presiune prin reteua publica, motiv pentru care se apeleaza la un grup de pompare.  Acesta regleaza debitul apei, asigurand un  ritm constant de functionare a instalatiei. Un grup de pompare cu pompa  monoetajata orizontala este destinat utilizarii in urmatoarele domenii: reteaua publica de alimentare cu apa,  sistemele de alimentare cu apa in sectorul industrial, sistemul de irigatii. Acest grup de pompare este folosit in situatia in care se necesita un debit mare de apa la o presiune mica. Grupuriile de pompare sunt montate de un instalator bucuresti.

4avg.rating 39 votes.
Be Sociable, Share!

  

2,259 numar total de afisari, 1 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare