Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Instalatii de acumulatoare si de legare la pamant

| Sfaturi utile | mai 7, 2012

Orice pompa functioneaza pe baza de curent electric. Montajul si racordul electric se realizeaza de catre persoane specializate. Partea electrica difera in functie de tipul dispozitivului si de destinatiile acestuia de utilitate. La o pompa submersibila scheletul electric vizeaza motorul si racordurile: reteaua electrica-motor, motor-pompa.  Instalatiile de acumulatoare sunt folosite pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori care necesita o siguranta deosebita; se intalnesc pentru alimentarea circuitelor de comanda  si protectie din celulele de 6 kV sau pentru iluminatul de siguranta.

La instalatiile mici se prevad baterii de tip auto, iar la instalatiile mari ( cu capacitate de peste 135 Ah) se preavad baterii stationare.  Pentru asigurarea energiei de incarcare a bateriilor se foloseste schema in care bateria functioneaza in paralel cu un redresor (in sistemul tampon). Protejarea bateriei se face cu sigurante sau intrerupator automat. Bateriile de tip stationar se instaleaza in incaperi special destinate si amenajate corespunzator, in conformitate cu normele si instructiunile respective. Partile metalice ale masinilor aparatajelor, carcaselor, tablourilor, care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care s-ar putea pune sub tensiune in mod accidental, se leaga in mod obligatoriu la o priza de pamant.

In acest mod se preintampina electrocutarile posibile. Pentru a fi eficace, prizele de pamant  vor avea o rezistenta de cel putin  patru  ohmi. Prizele de pamant pot fi artificiale si mixte. Prizele naturale sunt constructii metalice existente in pamant (conducte, stalpi) cu rezistenta corespunzatoare.  Prizele artificiale sunt cele create special cu scopul de a servi ca prize de pamant si se realizeaza, de regula, din tarusi metalici (tevi) introdusi in pamant si legati intre ei cu banda de otel. Prizele mixte reprezinta o completare a prizelor naturale, pentru a se ajunge la o rezistenta admisa de cel mult patru ohmi.

Pentru legarea la pamant, in interiorul cladirilor se instaleaza, prin sudare, centuri din banda de otel cu sectiunea minima de 50×4 mm, precum si derivatiile pana la partile metalice care urmeaza a se pune la pamant. Conditiile de proiectare si de realizare a instalatiilor de protectie impotriva electrocutarilor sunt date in actele normative republicane si departamentele privind protectia muncii. Protectia contra electrocutarilor se realizeaza in principal pe doua cai: protectia contra atingerii directe a piselor aflate normal sub tensiune, cu ajutorul carcaselor, ingradirilor cu plasa sau panouri; protectia contra tensiunilor accidentale de atingere (care apar in piesele metalice ce normal nu sunt sub tensiune); aceasta protectie se face prin legarea atat la o priza de pamant cat si la conductorul nul daca reteaua are nulul legat la pamant. O pompa submersibila dispune de protectie contra curentului electric cat si contra impuritatilor prezente in apa din subteran. Trebuie sa se acorde mare atentie racordului pompei la reteaua electrica; pompa submersibila, in principal, are o rezistenta electrica,  care in cazul unui curent de tensiune ridicata sau in situatia unui ritm alert de functionare aduce energia electrica  la parametrii optimi necesari pentru o buna functionare a motorului. Motorul electric este o piesa predispusa unor situatii atipice; o pompa submersibila trebuie sa fie adaptabila unor imprejurari neprevazute. Se poate intampla ca nivelul apei sa scada sau concentratia de impuritati si corpuri straine sa creasca. In asa momente motorul isi intensifica activitatea pentru ca pompa sa poata furniza cantitatea de apa dorita de consumatori. Corelatia motor-pompa este una stransa. Acestea sunt doua piese de baza in cazul acestui produs. Pompa submersibila difera de celelalte pompe prin faptul ca este scufundata la adancime, carcasa este anticoroziva, pompa filtreaza apa iar motorul functioneaza la turatie mare. In conditii secetoase nivelul apei din sol scade, cantitatea de impuritati din sol creste, iar pompa este nevoita sa functioneze la o intensitate mai mare. Pompa submersibila este indicata pentru alimentarea cu apa in sistem subteran.

4avg.rating 37 votes.
Be Sociable, Share!

Fara etichete

1,629 numar total de afisari, 1 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare