Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Instalatii electrice de forta in cazul unei pompe

| Sfaturi utile | mai 7, 2012

Orice model de pompa, in general, functioneaza pe baza de curent electric. In cazul punerii in functiune a unei pompe este necesara o instalatie electrica bine pusa  la punct. O pompa submersibila este prea putin  pretentioasa in ceea ce priveste instalatia de energie electrica. Pentru alegerea puterii de transformare (puterea transformatoarelor) se iau in considerare puterea maxima absorbita,  factorul de putere al consumatorilor, puterea nominala a transformatoarelor coboratoare cu tensiune secundara joasa si durata maxima admisa a intreruperii alimentarii cu energie. Normele in vigoare impun ca puterea nominala a transformatorului (sau suma puterii transformatoarelor functionand in paralel) sa fie de cel putin de cinci ori mai mare decat puterea nominala a celui mai mare motor  pornit direct. Cand un singur transformator nu este suficient, se vor cupla mai multe in paralel, fiind obligatoriu de puteri egale, cu aceeasi grupa de conexiuni si aceeasi valoare a tensiunilor de scurt-circuit. Instalatiile de la bornele de iesire ale transformatoarelor la consumator  (joasa sau medie tensiune) sunt proiectate de institutul de proiectare de profil.

Statiile sau posturile de transformare sunt proiectate pentru exploatare fara personal de serviciu sau permanent, prevazandu-se instalatii corespunzatoare de protectie si semnalizare. In cazul alimentarii cu energie electrica a unei statii de pompare, bornele de iesire la joasa sau medie tensiune delimiteaza competentele de proiectare, executie si exploatare intre furnizor si consumator. Instalatiile de forta ale statiilor de pompare se compun din tablourile de distributie, conductorii de legatura, aparatura de comutatie. La puteri mai mci de 400 kVA, racordul electric in joasa tensiune de la transformatoare la tablourile sau celulele de distributie situate in statia de pompare se realizeaza prin conductori-cabluri.

La puteri mai mari, racordul se face prin bare de aluminiu, exceptie facand situatiile cand din punct de vedere constructiv nu se poate realiza solutia in bare. In cazul alimentarii cu energie de medie tensiune (6=10 kV) se folosesc cabluri pentru puteri pana la 10 MVA. Peste aceasta putere se recurge la utilizarea barelor de aluminiu sau a conductorilor aerieni (cand este posibil). Instalatiile de forta la joasa tensiune cuprind: circuitul de iesire de la transformator, tabloul de masura si sistemul de distributie cu tablourile de alimentare a electromotoarelor.

Pentru puteri pe agregat sub 55 kW se folosesc tablouri formate din cutii capsulate. Peste aceste puteri unitare se utilizeaza tablouri montate in dulapuri metalice (unele sunt de distributie generala iar celelalte de forta si lumina sau numai de forta). O pompa submersibila dispune de  motor electric. Conteaza foarte mult sa se monitorizeze tensiunea curentului pentru ca nu este recomandat sa fie suprasolicitat sau sa functioneze la o tensiune prea mare; exista riscul sa se arda in astfel de situatii. Instalatia electrica in ceea ce priveste statia de pompare este un pic mai complexa.  Pe circuitul de intrare se monteaza in mod obligatoriu:  in cazul transformatoarelor cu puteri pana la 400 KVA: un separator tripolar si sigurante fuzibile pe cele trei faze, daca protectia transformatoarului de joasa tensiune nu a fost realizata la furnizorul de energie; in cazul transformatoarelor cu puteri peste 400 KVA: un intrerupator automat debrosabil sau contactor, prevazute cu releetermice corespunzatoare pentru protectia la suprasarcina a transformatorului. In  situatia utilizarii unui intrerupator de tip nedebrosabil sau a contractorului este obligatorie prevederea in amonte a unui separator tripolar.

Pentru distributia energiei electrice se prevede un sistem simplu de bare, de obicei nesectionat, cu precizarea ca barele pentru alimentarea agregatelor de baza sunt separate de cele pentru alimentarea  agregatelor auxiliare sau a iluminatului. Orice model de pompa submersibila este usor de utilizat. Reteaua electrica este simpla; este foarte important ca racordul pompei la retea sa se verifice periodic. Pompa submersibila se prezinta pe piata intr-o gama variata. Motorul este o piesa care trebuie monitorizata periodic; fluxul de energie este imprevizibil, iar daca acesta nu este prevazut cu o rezistenta care sa-l protejeze la tensiuni ridicate risca sa se defecteze. Pentru a preintampina astfel de situatii este bine sa apelam la o pompa submersibila dotata cu un sistem de protectie impotriva fluxurilor ridicate de energie electrica. Pompa submersibila este un produs tot mai des utilizat pe piata in acest domeniul  alimentarii de apa.

 

5avg.rating 42 votes.
Be Sociable, Share!

Fara etichete

1,423 numar total de afisari, 2 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare