Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Norme si masuri de protectie privind lucrarile de gaze

| Sfaturi utile | august 23, 2012

Exista anumite restrictii in ceea ce priveste executarea lucrarilor in domeniul gazelor. In aceste cazuri interzise, izolarea termica a burlanelor si a cosurilor pe portiunea de trecere prin plansee se face astfel: la cosurile de zid, prin ingrosarea zidariei de caramida a cosului, incat sa fie in total de cel putin 25 cm; la cosurile metalice, din prefabricate de beton sau termofor, prin captuseli de zidarie din caramida sau prefabricate, cu o grosime totala de 25 cm.

Izolarea fata de elementele combustibile invecinate se face prin lasarea unei distante de cel putin 10 cm intre fata exterioara a zidariei si elementul combustibil, punandu-se la jumatatea acestei distante un sort de tabla, sau, in cazul burlanelor si a cosurilor metalice, a fetei exterioare a izolatiei. Instalarea aparatelor si a agregatelor pentru consumul industrial al gazelor se va face in stricta concordanta cu proiectul si cu instructiunile de montare (desene si text) ale agregatului. Un instalator cunoaste foarte bine aceste instructiuni de montare si instalare.

Daca totusi un instalator constata cu prilejul montajului nerespectarea unor prevederi obligatorii pentru consumul de gaz, atunci le va semnala intreprinderii distribuitoare, beneficiarului instalatiei si eventual proiectantului, solutionand in scris impreuna cu acestia concordanta cu prevederile legale pentru folosirea gazului. Instalarea arzatoarelor de gaz la agregate industriale care au functionat cu alt combustibil se face de asemenea dupa proiectul de adaptare a agregatului la consumul de gaz, adaptare care in principiu nu trebuie sa necesite modificari in constructia agregatului (ca focar, traseu al gazelor de ardere) si nici sa pericliteze elementele de rezistenta mecanica sau termica ale agregatului.

De asemenea, prin trecerea la consumul de gaz nu trebuie sa se modifice regimul termic si capacitatea de productie a agregatului. Chiar in cazul imbunatatirii capacitatii este necesara o cercetare, spre a se constata daca nu se produc suprasolicitari in unele parti ale agregatului. Imbunatatiri admisibile sunt numai cele care rezulta din ardere, care in cazul gazelor se desfasoara in conditii mai buna si mai comode ca la ceilalti combustibili. Aparatele de consum (atat industriale cat si neindustraile) se racordeaza la instalatie prin tevi rigide si cu cate doua robinete de inchidere, unul de manevra si unul de siguranta; exceptie fac aparatele cu flacara libera, avand un consum mai mic de 0,500 m3/h, care se pot racorda la instalatie cu un furtun de cauciuc, a carui lungime nu va depasi 1,1 m si nici nu va trece in alta incapere. Pentru racordarea cu furtun a aparatelor industriale cu consumuri mai mari de 0,500 m3/h se va cere aprobarea intreprinderii distribuitoare. Tot prin exceptie, in laboratoare de admite ca la maximum 20 locuri de consum alimentate prin aceeasi conducta sa se monteze un singur robinet de siguranta. Robinetul de manevra se monteaza in asa fel de catre instalator, incat manipularea lui sa fie posibila simultan cu aprinderea arzatorului aparatului de catre aceeasi persoana. Daca un aparat are, prin constructia lui, un robinet de inchidere manual, iar aparatul se leaga rigid la instalatie, atunci un instalator va monta pe racordul acestuia numai robinetul de siguranta. Racordarea aparatelor la instalatie se poate face prin manson stanga-dreapta, prin flanse, sau prin racord olandez, in care caz acesta se va monta la iesirea gazului din robinetul de manevra. Aparatele si arzatoarele de gaz vor fi montate de catre instalator in asa fel incat sa se sprijine pe suporti corespunzatori, spre a nu transmite eforturi sau vibratii pieselor de legatura. Se recomanda ca aparatele cu un consum mai mare de 10 m3/h, precum si cazanele de incalzire centrala nesupravegheate continuu sa fie dotate cu o automatizare a conducerii arderii, care sa cuprinda: flacara permanenta (de aprindere), ventil de siguranta, termostat pentru comanda functionarii si siguranta contra fierberii. Lucrarile executate de instalator trebuie sa fie de calitate si optime din punct de vedere al functionabilitatii.

5avg.rating 32 votes.
Be Sociable, Share!

Fara etichete

1,567 numar total de afisari, 2 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare