Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Tipuri de robinete prezente la o pompa

| Sfaturi utile | mai 7, 2012

Robinetul reprezinta o piesa componenta in sistemul de functionare – pompa submersibila. Robinetele sunt utilizate ca organe de inchidere sau reglare a debitelor pe circuitele de refulare ale statiilor de pompare, avand diametrul mai mic de 50 mm, precum si pe circuitele instalatiilor auxiliare.

Ele sunt caracterizate prin: diversitatea formei constructive a organului obturator care poate fi constituit dintr-un ventil cep, membrane sau cilindru; rezistenta hidraulica mare; etansare foarte buna. In functie de presiunea nominala, corpul robinetelor se realizeaza din bronz sau fonta turnata, respectiv otel turnat sau forjat pentru presiuni mari. Datorita modificarii directiei vitezei lichidului si a reducerii sectiunii de trecere in corpul robinetelor cu ventil normal se produc pierderi hidraulice importante. Ca urmare este necesar un consum suplimentar de energie pentru transportul fluidului. In scopul inlaturarii acestui dezavantaj se utilizeaza robinetele cu ventil si scaun inclinat sau robinetele cu trecere libera, care insa, datorita dificultatilor de executie, au un cost mai ridicat. La curgerea lichidului prin robinet in sens invers, rezistenta hidraulica creste cu aproximativ 30%. Datorita acestei cauze, robinetele cu ventil au sens unic de curgere a fluidului, aspect ce trebuie luat in considerare in lucrarile de montaj.

La o pompa submersibila, robinetul cu ventil se compune din: corpul ventilului, ventilul, tija, capac, presetupa si roata de manevra. O pompa submersibila prevazuta cu vana tip fluture se recomanda a fi utilizata in cazul circuitelor de refulare ale statiilor de pompare (cu diametre mai mari de 500 mm). Aceste vane au dimensiuni de gabarit si greutate reduse, asigura o etanseitate satisfacatoare. Corpul vanei are diametrul identic cu cel al conductei, fiind executat din tabla de otel sudata sau din otel turnat. Organul obturator este constituit dintr-un disc lenticular care se poate roti cu un unghi de 800 in jurul fusurilor. In pozitia inchis, acesta nu asigura totdeauna o etansare corespunzatoare. Datorita acestui fapt, pe periferia discului se prevad garnituri de cauciuc, simple sau profilate, respectiv inele de bronz. Pentru a creste gradul de etansare se amplaseaza in corpul vanei un inel de bronz sau de cauciuc. Actionarea vanelor mici se face printr-un reductor melc-roata, amplasat pe unul din fusuri, care poate fi actionat prin roata de mana sau motor electric. Pentru vane de dimensiuni mari actionarea se face prin intermediul ambelor fusuri sau servomotoare hidraulice. Reducerea fortelor necesare manevrei la astfel de vane se realizeaza prin egalizarea presiunilor pe fetele discului obturator, printr-o conducta de ocolire prevazuta cu ventil electromagnetic. Pentru a evita aparitia unor depresiuni periculoase in aval de vana, la inchiderea brusca a acesteia este prevazuta si o supapa de descarcare. Tendinta de inchidere a organului obturator este este asigurata printr-o excentricitate a axului sau de rotatie, in raport cu axa de simetrie a corpului. Fortele hidrodinamice care actioneaza asupra obturatorului intr-o pozitie intermediara depind de forta sectiunii transversale a acestuia si sunt: forta portanta si forta de rezistenta. Rezultanta acestor doua forte este forta hidrodinamica. Datorita momentului hidraulic, vana fluture poate fi inchisa rapid, prin deblocarea organului obturator. Pentru a evita aparitia suprapresiunilor care urmeaza inchiderii bruste se prevad frane hidraulice, care reduc viteza de inchidere, in special inainte de pozitia inchis complet. Pompa submersibila prezinta in structura sa aceste tipuri de vane si robinete. Sistemul constructiv functioneaza automat; aceste robinete vizeaza si partea economica a acestui dispozitiv. Robinetele restrictioneaza surplusul de apa care este urmeaza sa fie eliminat. Orice pompa submersibila are la baza acest principiu al valorificarii resursei vitale – apa. Dispozitivul prezent in structura sa constructiva restrictioneaza cantitatile de apa evacuate; se pune mare pret pe fiecare stop de apa. Este indicat sa se ude la intervalele propice de timp; de asemenea si apa pentru consumul intern poate fi folosita cu ratiune. Pompa submersibila este extrem de eficienta din acest punct de vedere.

5avg.rating 52 votes.
Be Sociable, Share!

Fara etichete

1,515 numar total de afisari, 1 astazi

  

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare