Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | Autentificarerss  |  tw

Capra neagra

| Sfaturi utile | octombrie 15, 2013

Capra neagra Capra neagra , mamiferul cu cea mai indelungata istorie din fauna Romaniei , este una din cele mai valoroase specii de animale din tara noastra , fiind inclusa pe lista animalelor protejate de lege .

Daca doriti sa vanati un astfel de exemplar trebuie sa respectati legea impusa de statul Roman , cu alte cuvinte trebuie sa aveti in vedere doua aspecte , in primul rand armamentul care poate fi folosit si perioada in care este permisa vanatoarea .

OneShop4u.ro va pune la dispozitie o gama variata de echipamente de vanatoare , de la arme si lunete vanatoare , pana la binocluri , lanterne , cutite si multe alte accesorii la cel mai bun raport calitate / pret din Romania . Pentru mai multe informatii va invit sa accesati www.oneshop4u.ro .

Capra neagra poate fi vanata numai cu arme cu tevi ghintuite al caror calibru minim trebuie sa fie 5,6 mm , cu o lungime a tubului de 50 mm si un proiectil cu o greutate de 4,08 gr .

Perioada legala de vanatoare este cuprinsa intre 01 septembrie si 15 decembrie , iar exemplarele de trofeu pot fi vanate doar incepand cu data de 15 octombrie . Cu alte cuvinte in perioada 01 septembrie – 15 octombrie se pot vana numai exemplarele de selectie , iar dupa 15 octombrie este permis atat vanatul exemplarelor de selectie cat si a celor de trofeu .

Capra neagra face parte din familia Bovidae , subfamilia Caprinae si se regaseste cu precadere in regiunile muntoase din Europa si Asia Mica  ( Muntii Carpati – Romania , Muntii Alpi – intre regiunea Savoia si sudul Frantei  , Muntii Pirinei  , Padurea Neagra din Germania , Dalmatia , Grecia , Steiermark – Austria si Tata Mare – Slovacia )   .

Perla muntilor Romaniei , dupa cum este supranumit acest animal , poate fi intalnita pe crestele masivilor Bucegi , Ciucas , Ceahlau ,  Rodna , Retezat , Piatra Craiului , Parang si in rezervatia naturala Cheile Tisitei din Vrancea .

Cele mai insemnate populatii se afla in Carpatii Meridionali , aproximativ 1.000 de exemplare in Piatra Craiului si in Bucegi , in jur de 3.500 in muntii Fagaras , Parang si Lotru si in jur  de 2.500 in Godeanu si Retezat .

O adevarata mandrie a Romaniei , capra neagra poate fi intalnita numai in zone greu accesibile chiar si pentru cei mai experimentati alpinisti . In timpul verii cutreiera pajistile alpine de la peste 1800 de metri altitudine iar in timpul iernii coboara pana la cota 1100 . Durata medie de viata a acestui animal este cuprinsa intre 15 si 23 de ani .

Tara noastra este detinatoarea recordului mondial ( 141,10 puncte CIC ) gratie unui exemplar vanat in anul 1934 in Muntii Fagaras . Deasemenea , in Muntii Carpati din tara noastra au fost vanate primele 8 dintre  cele mai apreciate 10 trofee la nivel mondial .

Desi habitatul natural al acestor animale este serios periclitat  de anumiti pradatori ( si ma refer aici la  ursi , rasi , lupi si acvilele  de munte ) cel mai mare pericol il reprezinta omul . In 1920 , din cauza faptului ca o multime din armele utilizate in Primul Razboi Mondial au ramas la populatie , ceea ce a favorizat braconajul, capra neagra a disparut din Muntii Rodnei.

Pentru a evita disparitia totatla autoritatile romane au demarat o serie de actiuni de repopulare a zonei si au declarat specia ca ‘’ monument al naturii ‘’ .


Alte stiri actuale :
1. Din 14 octombrie, este interzis să vânezi porumbei şi prepeliţe
2. Pippa Middleton, la vânătoare de păsări sălbatice
3. Braconaj la iepuri, pe un fond de vânătoare din judeţul Galaţi. Doi bărbaţi au fost reţinuţi
4. Ucigaşii de delfini din Japonia şi-au dezvăluit noile planuri
5. Liber la vânătoare de urşi. Vânătorii din Dâmboviţa au primit avizul pentru împuşcarea a şase urşi

5avg.rating 42 votes.
Be Sociable, Share!

Lasa un raspuns

  • Inca nu exista anunturi populare